T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / KOZLU - Kozlu Cengiz Topel Ortaokulu

GÜVENLİ WEB- İNTERNET ETİĞİ

GÜVENLİ WEB- İNTERNET ETİĞİ

Dijital Etik ve Güvenlik Nedir?

Doğru ve yanlış gibi ahlaki değerlerin ne olduğu ve eylemlerin nasıl olması gerektiği etik kavramı içinde değerlendirilmektedir. Genel olarak felsefi bir kavram olan etik, tıpkı toplumda uyulması gereken ahlaki ilkeler ve davranışlar gibi internet ortamına da uyarlanmaktadır. Özellikle günümüz dünyasının giderek dijitalleşmesi ile dijital etik kavramı ortaya çıkar.

Online olarak gerçekleştirilen eylemler ve davranışların etik sonuçları, bu iletişim kanallarını kullanırken yapılan eleştiriler, internet ve teknolojiyi kötü amaçlarla kullanmama ve başkalarına zarar vermeme, aynı zamanda doğru davranışı sergileyebilme dijital etik olarak adlandırılmaktadır. Kısaca; internet üzerinden yapılan tüm iletişim süreçlerinde ahlaki açıdan doğru davranışları belirleyen kurallardır.

Dijital güvenlik ise online ortamda bulunan kişisel veriler, finans bilgileri, sağlıkla ilgili bilgiler, kurumsal veriler, ulaşım bilgileri gibi verilerin korunmasını içeren tüm önlemleri ifade etmektedir. Dijital dünyada yaşanan en büyük problemlerin başında verilerin ve kaynakların izinsiz kullanılması, silinmesi ya da kopyalanması gelmektedir. Güvenliğin önemi de bu noktada ortaya çıkmaktadır; veri ve kaynakların etik açıdan yanlış davranışlarda bulunanlara karşı korunması gerekir.

Bilgilerin Gizliliği Neden Önem Taşır?

Kurumsal veriler başta olmak üzere her türlü kişisel verinin de korunması gerekmektedir. Kurumsal veriler genel olarak müşteri ve çalışanların kimlik ya da ardes ve telefon bilgileri, kurumların strateji ve hedefleri, önemli dökümanlar gibi verilerden oluşmaktadır. Özellikle kimlik bilgilerinin ele geçirilmesine dolandırıcılık, hırsızlık ve resmi kurumların aleyhinde kullanılabilmesi nedeniyle engel olmak gerekmektedir. Bu verilerin kötü amaçlarla kullanılma olasılığına karşı güvenliğin sağlanması zorunludur.

Bireysel olarak ise yine kimlik bilgilerinin yanı sıra banka ve kart bilgileri, sosyal medya hesapları, telefon numaraları, e-mailler, adres gibi bilgiler kopyalanabilmekte ve bu bilgiler kötü amaçlarla kullanılabilmektedir.

Dijital etik ve güvenlik bağlamında hem bireysel hem de kurumsal verilerin korunabilmesi için şifreleme ve antivirüs programları kullanmak gibi önlemler alınması gerekmektedir.

Dijital Vatandaşlık

Son yıllarda giderek yaygınlaşan bir kavram olan dijital vatandaşlık iletişim, bürokratik işlemler ve eğitim gibi işlerin online ortamda yürütülmesi olarak adlandırılmaktadır. Toplumsal olarak uyulması gereken norm ve davranışlar, ahlaki değerler ile hak ve yükümlülükler dijital ortam için de geçerlidir. Dijital vatandaşların uyması gereken bazı nitelikler bulunmaktadır:

Dijital Erişim: İnternet ve teknolojiye erişim içim tüm vatandaşların imkânı olduğu ve bu hakkın eşit olduğu anlamına gelmektedir.

Dijital Ticaret: Dijital vatandaş, online ortamda gerçekleştirilen ticaret faaliyetlerine katılabilmektedir. Bu katılım hakkı tüm vatandaşlar için geçerlidir.

Dijital İletişim: Vatandaşların, teknoloji çağına uygun olarak iletişim kanallarının da internet ortamına doğru kaydığının bilincinde olması gerekmektedir. E-mail ve sosyal medya platformları bu iletişim için aktif olarak kullanılır.

Dijital Okur-Yazarlık: Fiziki eğitim kurumlarının yanı sıra eğitim ve öğretimin internet üzerinden online olarak da yapılabildiğinin bilincinde olunmasını ifade etmektedir.

Dijital Etik: Tıpkı toplumda olduğu gibi internet üzerinden yapılan tüm eylemlerde doğru ve yanlış olarak belirtilen kurallara uymak gerekmektedir.

Dijital Kanun: Dijital kanun, tüm ticaret faaliyetlerinde kanunlara uymanın zorunluluğunu ifade etmektedir.

Dijital Haklar ve Sorumluluklar: Her vatandaşın dijital ortamda olma hakkı bulunmaktadır. Dijital vatandaşlar da bu hakkın bilincinde olmak zorundadır.

Dijital Sağlık: İnternet ortamında fiziksel ve psikolojik saldırıların olabileceğini bilmek ve buna göre davranmaktır.

Dijital Güvenlik: Kişisel ve kurumsal veriler dijital ortamda 3. kişiler tarafından ele geçirilebilir. Buna engel olmak için dijital vatandaşların önlem alması gerekmektedir.

Giderek tüm işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirildiği günümüzde dijital vatandaşlığın gereklerini yerine getirmek daha büyük önem kazanmaya başlamıştır. Çocukluktan itibaren dijital etik ve güvenlik ile dijital vatandaşlığın nitelikleri hakkında eğitim verilmesi gerekmektedir. Bu sayede dijital ortamda yaşamak, iletişim kurmak ve çalışmak öğretilebilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.01.2023 - Güncelleme: 20.01.2023 21:51 - Görüntülenme: 219
  Beğen | 0  kişi beğendi